De krachtige kwaliteiten van een bouwstofzuiger

Verbouwingswerken kunnen heel wat stof met zich meebrengen. Met een bouwstofzuiger maakt het vele stof tijdens deze werken geen kans meer. Maar hoe kies je nu de juiste bouwstofzuiger? Wij helpen je alvast op weg bij het maken van de juiste keuze met een overzicht van de verschillen. 

 

·         De opslagruimte van een bouwstofzuiger

Een bouwstofzuiger is voorzien van een ruim stofreservoir in de vorm van een ketel. Het is aan deze vorm dat de bouwstofzuiger haar bijnaam van ketelstofzuiger dankt. De opslagmogelijkheid varieert vaak tussen 25 en 30 liter.

·         Het waterreservoir van een bouwstofzuiger

De bouwstofzuiger kan zowel allerlei grof bouwafval verwerken alsook het allerfijnste stof. De meeste bouwstofzuigers zijn bovendien zowel stofzuigers als waterzuigers. Deze bouwstofzuigers zijn dan voorzien van een speciaal reservoir om vocht op te zuigen.

·         De zuigkracht van een bouwstofzuiger

De zuigkracht kan variëren per model. Hoe hoger het wattage en het vermogen van de bouwstofzuiger, hoe hoger de zuigkracht. Het maximaal vermogen van de bouwstofzuiger varieert vaak tussen de 800 W en de 1800 W. De types bouwstofzuigers kunnen onderverdeeld worden in verschillende wattages. Zo zijn er bouwstofzuigers tot 800 watt, van 800 tot 1199 watt, van 1200 tot 1399 watt en van 1400 watt.

·         De aansluiting van een bouwstofzuiger op apparaten

Een bouwstofzuiger beschikt over de mogelijkheid om er apparaten zoals zaagmachines en schuurmachines op aan te sluiten. Zo krijgt het stof en vuil niet de kans om zich eerst te verspreiden in de lucht en vervolgens op de grond te vallen. Wanneer de bouwstofzuiger aangesloten wordt op een werkmachine, schakelt deze automatisch in wanneer de machine wordt aangeschakeld. Sommige bouwstofzuigers zijn voorzien van een stroomvoorziening waar een apparaat kan op aangesloten worden. Zo wordt steeds eerst de stofzuiger aangezet alvorens het apparaat te gebruiken en wordt slechts 1 stopcontact gebruikt.

·         De klasse van een bouwstofzuiger

De types bouwstofzuigers kunnen ook onderverdeeld worden in klassen waaronder de L-klasse, de M-klasse, de H-klasse. De filterklassen zijn een referentie naar de MAC waarde en de hoeveelheid deeltjes dat kan worden tegengehouden. MAC staat voor Maximaal Aanvaarde Concentratie op de werkplek. Een L-filter laat maximaal 5% stof door, een M-filter laat maximaal 0.5% door, en een H-filter laat maximaal 0.005% door.

Bouwstofzuigers die tot de L-klasse of lage klasse behoren, geven wel voldoende afzuiging voor de meeste elektrische apparaten. Bouwstofzuigers die tot de M-klasse of middenklasse behoren zorgen voor uitstekende afzuiging die aanbevolen kan zijn bij sommige werken. Bouwstofzuigers die tot de H-klasse of hoge klasse behoren, worden ingezet bij de verwerking van stof met virussen en bacteriën of van stof dat kankerverwekkende eigenschappen heeft. Sommige bouwstofzuigers werken zonder zak terwijl andere voorzien zijn met zak. Voor fijn stof en schadelijke stoffen is een bouwstofzuiger met zak nodig. Het spaanzakvolume kan ook variëren per bouwstofzuiger.

·         De lengte van het snoer van een bouwstofzuiger

De lengte van het snoer is langer bij een bouwstofzuiger dan bij een gewone stofzuiger. De lengte van het snoer varieert tussen de 5, 6, 8, 10 meter en meer. Hier kan rekening mee gehouden worden bij de keuze.

·         Het geluid van een bouwstofzuiger

Bouwstofzuigers kunnen ook verschillen op gebied van hoeveelheid aan geproduceerde decibels. De meeste bouwstofzuigers produceren meer geluid dan gewone stofzuigers.

·         De prijs van een bouwstofzuiger

De prijs is afhankelijk van al deze besproken eigenschappen van een bouwstofzuiger. Deze kan variëren tussen de 50 en 250 euro.

Daarnaast kunnen bouwstofzuigers ook verschillen op gebied van verdere specificaties waaronder: de afmetingen als breedte en gewicht, maximale onderdruk, filteroppervlak, zuigmonden en zuigkits. Ook de slangaansluiting en de lengte van de stofzuigerslang van een bouwstofzuiger kan een invloed hebben op het gebruiksgemak. Bekijk alvast het kwalitatieve aanbod bouwstofzuigers bij Atimo, want de beste bouwstofzuiger vind je bij Atimo. Neem gerust contact met ons op voor verder advies, wij helpen u graag verder met het maken van de juiste keuze. Reken gerust op Atimo, als je wil de beste kuismachine kopen